maandag 23 februari 2009

Amon Tobin Live!

Ergens midden juli 2007, compleet geprakt na 2 dagen Douren ergens in de Belgische Ardennen, stond ik vol verwachting tegen de boxen van het hoofdpodium gedrukt, wachtend op een Braziliaanse elektronische muziekgod genaamd Amon Tobin. Compleet geprakt in die zin dat ik de dag ervoor een voedselvergiftiging had opgelopen... (Nee, het lag eens niet aan de grote hoeveelheden drugs die op Dour geconsumeerd wordt. Cornflakes met melk die een dag in de zon hebben gelegen, is gewoon geen goed plan. De drugs werden doorgegeven aan een goede maat, wat achteraf ook geen goed idee bleek.)

Gelukkig had ik aan een dag herstel genoeg en geraakte ik mijn tent uit voor Amon Tobin. De in Brazilië geboren dj had toen net zijn laatste full-album Folley Room uit op Ninja Tune. Voor deze cd is hij, gewapend met een resem microfoons, de stad ingetrokken op zoek naar nieuwe sounds. Ook in de studio zette hij deze zoektocht voort en heeft hij onder andere geëxperimenteerd met insecten en microfonen met hoge resolutie, instrumenten gebruikt op een onconventionele manier en nieuwe instrumenten in elkaar geknutseld. Het resultaat was een knaller van een cd.

Focussend op het binnenhouden van mijn eerste maaltijd sinds anderhalve dag, stonden we dan vlak voor het podium. De enigste vrije plek was vlak bij de metershoge toren boxen. Waarom daar plaats was, zou me duidelijk worden zodra het eerste nummer ingezet werd. De opener blies me letterlijk van mijn sokken (wat niet echt moeilijk was, gezien ik amper op mijn benen kon staan en moeite had om niet tegen een nabije toeschouwer te zwalpen zodra ik een stap zette). De zware bassen van een vertrekkende Harley Davidson knalden mijn net-uit-het-bed-look strak in de plooi. Het voelde alsof ik een vliegtuig was dat getest werd op zijn aërodynamica in een windtunnel. Heerlijk!

Mijn toestand buiten beschouwing gelaten, werd het een dj-set die ik van mijn leven niet vergeet. De bassen bleven aanhouden, de sounds bleven verrassend, hoewel ik de cd op voorhand al grijs gedraaid had, en hij smeet er zelfs ter plekke geremixte drum&bass-kleppers tussen die het publiek in een door bassen gehypnotiseerde drug-frenzy herschiep. Inclusief die goeie vriend die halverwege het optrede niet meer wist wat boven of onder was: "Beste optreden ooit, al herinner ik me geen enkel nummer." Het feit dat ik nog bij een relletje tussenbeide moest komen omdat hij afval over het publiek uitstrooide, was ook al volledig uit zijn geheugen gewist.

Wil je deze trip zelf meemaken, dan kan je de live-set opgenomen in de AB gratis downloaden van zijn site. Zoals hij zelf zegt op de site: "Recorded by Studio Brussels at the world famous AB theatre in Belgium - which arguably has the best sound system in Europe."

vrijdag 20 februari 2009

Perception of the Doors

Rond de jaren '60 waaide er een nieuwe wind door Amerika. De kinderen van de nieuwe rijken in Amerika hadden het zo goed, dat ze niets beter wisten te doen dan scheefgaan op acid en hash. Voor een groot deel van de hippies resulteerde dit in psychotisch gedrag met junkiekapsones. Enkelingen zagen het nut van die geestverruimende middelen en verbrede hun horizonten.

Met die nieuwe wind kwam ook de Bossa Nova overgewaaid naar het noorden van Amerika. Reizende jazzmuzikanten hadden de nieuwe sound in Brazilië opgepikt en namen de invloeden mee naar hun thuishaven. Op die manier kwam de Bossa Nova in San Francisco terecht, de geboorteplaats van the Doors, en zal ook daar muzikanten beïnvloeden in hun creatief proces.

De groep, die zelf nog generaties later zal inspireren, was enorm beïnvloed door buitenlandse muziekstijlen. In de totstandkoming van hun eerste album werd vooral de drummer, John Densmore, geïnspireerd door Latijns Amerika. Als je goed luistert naar de drums in "Break on Through" hoor je duidelijk de invloed van de Bossanova. Hoewel de lyrics "she gets high" eruit moesten worden geknipt, omdat de verwijzing naar drugs en lsd te shockerend was voor conservatieve Staten, is het een parel van een schijf geworden. Naast "Break on Through" werden ook de drums van "Light my Fire" beïnvloed door de Latin Beat.

Ze beperkten hun invloeden echter niet tot Latijns Amerika. Zo komt "Alabama Song" oorspronkelijk uit een Duits opera. Duitse hoempa met een psychedelisch kantje en een ode aan de whisky. Nou?!

YouTube:
Break on Through
Alabama Song

donderdag 19 februari 2009

De leer van het regenwoud

Een kerkgemeenschap gebaseerd op het gebruik van de entheogeen Ayahuasca. Wablief? Ayahuasca? Inderdaad. Een Etheogeen is een mooi woord voor een hallucinerend middel dat het individu dichter bij God of een goddelijke entiteit brengt. Een substantie in de trend van LSD en paddo's. Het klinkt als een louche sekte die haar leden drogeert met als doel hen van hun geld te beroven. Maar als we de officieuze webstek van deze kerkgemeenschap mogen geloven, dan fungeert ayahuasca als middel ter openbaring van een spirituele wereld in de geest, die voornamelijk door sjamanen en spirituele leiders wordt geconsumeerd.


Braziliaanse kookkunst


De Braziliaanse keuken is een mengelmoes van verschillende buitenlandse keukens. Vooral de Italiaanse en Afrikaanse keuken hebben een grote invloed gehad op de Braziliaanse gerechten. Doordat Brazilië zo een groot land is hebben de verschillende provincies ook andere eetgewoonten. De ene provincie is bijvoorbeeld harder beïnvloed door Portugal en de andere meer door Afrika.

Brazilianen gebruiken in hun gerechten vooral veel bonen. Het meest typische gerecht is dan ook Feijoada, een stoofpotje van bonen met verschillende soorten vlees. De naam is afkomstig van Feijão, het portugese woord voor boon.
Dit gerecht is het bekendste Braziliaanse gerecht en staat dan ook in het merendeel van de Braziliaanse restaurantjes in België op het menu. Heel smakelijk ziet het er misschien niet uit, maar wij gaan binnenkort eens proeven of Feijoada lekkerder is dan het eruit ziet.

Samba(-a)ss

De Braziliaanse drum & bass, ook wel Sambass, is een genre op zich. Door de combinatie van Latijns-Amerikaanse invloeden en de drumpartronen van de drum&bass zijn ze erin geslaagd het genre compleet te vern**ken. Er is nauwelijks nog bass in te vinden en de nadruk zit hem echt in de Zuiderse ritmes en melodieën. Leuk voor de meiden, pech als je de bassen wil vóelen - jeweetwelwaar.

Dé Braziliaanse drum&basspionier DJ Marky is daarvan het perfecte voorbeeld. Zijn muziek klinkt alsof hij de muziek uit Engeland wilde exporteren, bij het bagagedepot de Bass heeft vergewisseld voor een locale big-ass momma en, zich van geen kwaad bewust, daarmee de studio is ingedoken. Resultaat: tracks die je 5-jarige, aan ADHD lijdende, hyperactieve kleine broertje in slaap wiegen vóór het avondeten. Nu nog hopen dat onze Marky nog plezier heeft beleefd met de big-ass momma, anders was 't helemaal voor niks geweest.

Drum & bass moet klinken als de latino-poep: een big-ass-bass en lekker donker. Je kan ze blijkbaar niet allebei hebben. Braziliaanse drum&bass checken in België is dan ook te vergelijken met een beach-party op snowboardverlof. We missen de Braziliaanse vibes, de konten en het weer...

DJ Marky feat. Stamina MC- LK 'Carolina Carol Bela'

Het jaarlijks wederkerend erotische kleedfestijn

Morgen gaat het jaarlijkse Carnaval van start.
De schaarsgeklede Braziliaanse vrouwen tonen aan dat het daar gelukkig een beetje warmer is dan hier. De zomer in Latijns-Amerika is natuurlijk op dit moment volop bezig terwijl hier vreemd genoeg nog steeds sneeuw uit de lucht blijft vallen. De plaatselijke dames maken handig gebruik van de zomer om drie dagen lang rond te dansen in de straten van de stad.

Het carnaval wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela's, (sloppenwijken) van Rio.

Om jullie een idee te geven van dit festijn:



Carnaval in Brazilië is duidelijk niet te vergelijken met onze flauwe carnavalstoetjes. Daar is het echt HET feest van het jaar. Drie dagen lang slaapt de bevolking amper en verkeert iedereen in een permanente alcoholroes.

Diego is het gisteren gaan uittesten, maar verder dan de alcoholroes is hij helaas niet gekomen... Volgende keer beter !!!